Ik ben 13

Vanaf zaterdag 31 augustus geeft Kunsthal Rotterdam met de tentoonstelling ‘Ik ben dertien’ een kijkje in de leefwereld van Rotterdamse dertienjarigen. In opdracht van het Rotterdamse Beeldfonds volgen fotografen Sanne Donders en Jet van Schie een half jaar lang een groep dertienjarigen op weg naar volwassenheid. Jongens en meiden die in de toekomst het beeld van de stad mede gaan bepalen. De foto’s tonen hun zoektocht in deze uitdagende fase van hun ontwikkeling. Sommige tieners vormen al een heel eigen mening en identiteit, anderen lijken nog naïeve en onzekere pubers.

Sanne Donders (1982) zoomt in op het dagelijks leven van de jongeren en volgt ieder van hen één hele dag, van het opstaan tot het slapengaan. In haar streven van de dertienjarigen vast te leggen, beweegt ze zich als een schaduw om hen heen. De één wordt – net wakker – geportretteerd terwijl hij slaperig in de camera kijkt, zijn knuffels nog onder zijn arm. Een ander onderbreekt het passen van een behaatje voor een selfie met haar vriendinnen die ook in het pashokje staan. De reportage van Donders toont op een intieme manier de grote verschillen in interesses van de tieners, die zo typerend zijn voor deze leeftijd.

Jet van Schie (1981) gaat in haar analoge zwart-wit foto’s op zoek naar de stilte van het moment en combineert haar beelden met selfies die de jongens en meiden op Instagram posten. Zo ontstaan contrastrijke combinaties die de kijker bewust maken van de dubbele wereld waarin de jongeren leven. Huiselijk televisie kijken, dicht tegen je vader en broertje aan op de bank, en ondertussen een foto uploaden op social media waarop je stoer poseert tussen je vrienden.

Beide series tonen de verschillen maar ook de vele overeenkomsten tussen pubers. Het bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoekt groei en ontwikkeling van de dertienjarigen al vanaf voor hun geboorte. Resultaten van het onderzoek zijn in de tentoonstelling te beluisteren in de vorm van gesproken quotes.