Iedereen in beeld

Mijn tijdslijn op Instagram kleurt zwart, afgewisseld met filmpjes over white privilege, nieuwsbeelden uit de VS en de aanbieding voor een nieuw zomerjurkje. Op mijn Linkedin timeline draait de wereld gewoon door, nog steeds vinden mensen het fantastisch dat er íets is gedaan of kloppen ze, door het team te feliciteren, zichzelf op de borst. Plus natuurlijk verontwaardiging over de hoeveelheid mensen op de Dam, dáár had burgemeester Halsema iets aan moeten doen!

En ik?

Ik ben er alleen maar meer van overtuigd dat iedereen het verdient om in beeld te zijn, door te blijven hameren op divers, realistisch en actueel beeld. Door te blijven hameren op de blinde vlek die we allemaal hebben. Die we blijven houden als we niets doen aan de monocultuur van ons-kent-ons en het vertrouwde netwerk. En dan heb ik het niet alleen over kleur. Die blinde vlek heb je ook als een (beeld-)redactie alleen maar uit hetero-vrouwen met een HBO-opleiding bestaat, dat komt de diversiteit aan onderwerpen ook niet ten goede. Net zomin als het team vaste fotografen dat bestaat uit witte mannen die precies weten wat de redactie al jaren wil. Zo verandert er niets.

Blinde vlek

Zolang we ons niet bewust zijn van die blinde vlek zullen we blijven modderen met een diverse representatie in de media. En dat modderen is pijnlijk zichtbaar, ook als je dat denkt op te kunnen lossen door dan maar alle personen te vervangen door cartoons. Alsof daar niemand last van heeft …

Ga voorbij het tellen van gekleurde mensen, dat is nooit realistisch. Ga voorbij de verplichte aanwezigheid van moslima’s met een hoofddoek, ga voorbij de gekleurde kinderen in de klas met de witte juf die de les geeft …. Ga daaraan voorbij en bedenk je hoe de wereld er buiten jouw afdeling, aan de andere kant van de brug of buiten de ring, buiten jouw bubble uit zou kunnen zien. Test je materiaal bij andere collega’s die niet dezelfde blinde vlek hebben. (En probeer te ontdekken welke blinde vlek zij wel hebben!)

En nee, dat is niet makkelijk. En ja, ik heb makkelijk praten. Maar iedere stap is er één. Dus kijk even naar je Zoomscherm. Zijn dat allemaal dezelfde mensen, met allemaal eenzelfde achtergrond? Check dan al je uitingen op die blinde vlek, bedenk je hoe eenduidig die uitingen tot stand zijn gekomen. Dat is een start, en alle begin is moeilijk.

Ter inspiratie het instagramaccount @everydayafrica. Het account is ontstaan als reactie op het eenzijdige beeld dat westerse fotografen geven van het continent.
Gepubliceerd op Linkedin op 2 juni.